Munkesøgade

Munkesøgade hed tilbage i middelalderen Søgade.
Kommer man fra Torvet, er gaden domineret af Kalundborghallerne på højre side og efter Gyths Gård, en række baghuse på den anden side.

Ca. midtvejs op ad gaden kan man dreje til venstre opad Rådhusstrædet til Adelgade.

Sort/hvid foto af Hugo Matthiessen i 1915
Farve foto af Michael Nielsen år 2020

Næsten for enden af gaden, længst væk fra Torvet, ligger en række charmerende huse. Flere af husene var oprindeligt baghuse til hovedhusene i Adelgade.
Det grønne ubebyggede område overfor med udsigt til den tidligere Munkesø, har op gennem tiden huset mange forskellige aktiviteter (herom senere).

For enden af gaden ligger Risums Gård. Gården huser i dag en boligforeningen og er kraftigt renoveret, Gården har bl.a. huset købmandsforretning og indtil renoveringen i 1992 en vognmandsforetning.
Munkesøstrædet (i middelalderen kaldet Søstræde), fører op til Adelgade og Lindegården. Strædet nævnes i en protokol fra 1699 som Blindeporten, der står skrevet at strædet skal være “fristræde” for kvæg og vandhentningen skyld.
Senere da Adelgade 28 og 30 var sammenbyggede, var der en offentlig gang gennem huset netop på dette sted. Porthuset nedbrændte i 1883 hvorefter passagen blev åben.