Adelgade 17

Schous Gård.

I Kalundborg findes der som naboer til Vor Frue Kirke flere velbevarede renæssancehuse i bindingsværk, nogle med de såkaldte dokker, fra begyndelsen af 1600-tallet.
To af de smukkeste er husene i Adelgade 17 og 19. Nr. 17 kaldes også Schous Gård

Husene havde oprindeligt samme ejer og det menes at nr. 17 var beboelse, mens nr. 19 var margasin/lager frem til 1699.

Nr. 17 er sandsynligvis fra ca. 1620. Adelgades sydlige side blev voldsomt beskadiget af en brand i 1617 og de ramte borgere fik som erstatning, skattefritagelse i 1618 og 19. Hvis man sammenligner konstruktion og dekorationen på facaden med andre danske bygninger fra starten af 1600 tallet, passer årstallet også.

Jørgen Ludvig Schou, Branddirektør i Kalundborg, købte huset i 1809 og hans søn Malermester Gilbert Constantinus Schou overtog huset efter moderen Anna Elisabeths død. Maler Schou var meget passioneret omkring huset og han dekorerede bl.a. stuerne i sådan et omfang og skønhed, at udsmykningen idag også er omfattet af fredningen af huset.

Maler Schou døtre Sophie og Constance Schou overtog huset efter hans død og drev i en årrække en privatskole i hjemmet. Efter Sophies død forærede Constance huset til Nationalmuseet som overtog det i 1912.
Allerede i 1907 blev facaden mod gaden restaureret. I 1924 rev Nationalmuseet en del tilbygninger ned på gårdsiden og førte huset tilbage til den oprindelige bygningsstil. Huset er et smukt eksempel på et renæssancehus med flotte tagskægsknægte udskåret med akantusblade.

Adelgade 17 – År 1897

I vognporten hang der, også efter Nationalmuseets overtagelse, nogle brandspande i læder.  Måske var det et minde om Branddirektør Schou, der lagde navn til huset.

I dag er huset igen privatejet.

Adelgade Torv – År 1863

Link:

Kalundborgs Torve
Gammel Gaard i Adelgade
Arkiv.dk